Makový závin

Milujete mák? Pak je tento závin pro vaše chuťové pohárky velejemnou rozkoší… A přitom v něm není špetka cukru, ani žádný lepek. I když je výborný lehce uleželý, málokdy vydrží takovou dobu. 

CO POTŘEBUJEME?

Těsto na placku: (hrnek = cca pro 250 ml)

  • 3 větší banány (3 malé nebo 2 velké)
  • 1 hrnek nahrubo nakrájených jablek
  • dle chuti skořice

Maková náplň:

  • 1 hrnek máku
  • 2 střední banány
  • 1 sladké malé jablko
  • hrst rozinek nebo datlí a skořice 

JAK NA TO?

1. Výroba banánové placky

Připravíme si pečicí papír, který si utrhneme tak velký, aby se nám pokryl celý rošt do trouby.

Banány a jablka nakrájíme. Jablka si můžete i oloupat. Záleží na kvalitě a vašich chutích.

Pak jednoduše umixujeme jablka a banány na kaši. Stačí i tyčový mixér. Lze dochutit kořením: například špetkou skořice.

Kaši nalijeme po celé ploše stejnoměrně na pečicí papír, který už jsme si předem položili na rošt, který vložíme do trouby s mírně pootevřenými dvířky. Dávám tam vařečku nebo kousek dřívka. Troubu nastavíme na horkovzduch a na teplotu cca 50°C (Někdy míň, někdy trochu víc, jde o to, aby v troubě byla teplota, že tam vydrží vaše ruka. )

Sušíme cca 8-12 hodin, tedy nejlépe přes noc. Sami vysledujete, až je placka hotová. Jde odloupnout od papíru a drží tvar. Máme-li sušičku,  použijeme pečicí papír i tam a usušíme, jak jsme zvyklí.

TIP: Použijte více roštů a udělejte si placky do zásoby. Dobře uskladněné v krabici v chladu a suchu vydrží i minimálně měsíc. Závin je pak velmi rychle hotov, když přijde nečekaná návštěva.

2. Výroba makové náplně

Umeleme mák nebo si ho na vysokorychlostním mixéru umixujeme. Poté umixujeme ostatní ingredience a smícháme s mákem.

3. Dokončení

Náplň namažeme na placku ne úplně do krajů, posypeme skořicí (případně i rozinkami, kousky datlí, banánu nebo strouhaným jablíčkem) a srolujeme.

Na závěr ozdobíme posypem skořicí (nebo i vanilkou) a mákem. Závin potřete medem či rostlinným sirupem, aby na něm posyp pěkně držel.

POZOR: Závin nakrájíme ihned! Časem totiž zvláční, což je velmi dobré pro jazyk, ale horší pro nůž.

KATEGORIE RECEPTŮ

JÁDRO JEMNÉHO RAW

  • další kategorie receptů: OMÁČKY, POMAZÁNKY A PESTA, NÁPOJE, SVÁTEČNÍ JÍDLA a mnoho dalšího
  • exkluzivní podpora pro VIP členy
  • inspirativní týdenní jídelníčky

Jádro Jemné Raw
JIŽ BRZY!

E-BOOK ZDARMA

Chcete začít s raw stravou? V tom případě mám pro vás připravený e-book, ve kterém vám prozradím několik základních kroků.

PŘÍBĚH JEMNÉHO RAW

Protože jsem tehdy nenašla recepty, které by vyhovovaly jemnějšímu trávení a jednoduchému přístupu k jídlu, tvořila jsem si své a postupně se z toho vylíhlo tzv. Jemné Raw: styl jemných kombinací a vnímání těla. ...číst dál

Přeji dobrou chuť!

A dejte vědět, jak vám pokrm lahodil, i jak se vám recept povedl:) Budu ráda za vaši odezvu i zprávu a třeba i sdílení receptu s přáteli. 

Pokud byste chtěli další čerstvé recepty, přihlaste se ke komunitě na Facebooku nebo k odebírání novinek.

Pokud si přejete naučit se, jak tu přírodu správně jemně nakrájet, smíchat, sušit, máčet, kombinovat, a jiné vychytávky, dejte mi vědět. 

A jestli potřebujete vědět, kde si nakoupit kvalitní a zároveň cenově dostupné suroviny, napište mi, pošlu vám své tajné tipy :)

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.