Makové mléko
Mák mi připomíná pohádku o makové panence a sladké usínání. Opium, které v máku je, působí jako uspávadlo a jeho účinky jsou známé odedávna. A tak se podle lidových pověr říká, že mléko z máku vyrobené, přivolává krásné sny. Ale pozor, makové mléko je úplně něco jiného než za odvar z makovic!
![](https://jemneraw.cz/wp-content/uploads/2020/05/shutterstock_693221992-1024x682.jpg)
Makové mléko více než spánek posílí naše kosti a zuby a sníží překyselení v těle. Mák je totiž rostlina s nejvyšším obsahem vápníku (1400 mg/100g) - 12x více , než v mléce kravském. Mák je k tomu vysoce zásaditý, takže makové mléko vápník v těle udržuje tím, že pomáhá při překyselení organismu, které se jinak organismus snaží vyrovnat z vlastních zásob a vápníku v těle ubývá. Makové mléko je tedy i výbornou náhražkou kravského mléka.
Mák dál obsahuje 20% velmi kvalitní bílkoviny, 40 - 60% hodnotného oleje, velké množství vlákniny a je také významným zdrojem zinku, hořčíku a železa.
Mák je v Čechách dostupnou místní plodinou a finančně vyjde mnohem příznivěji než jiné semínkové mléko.
Takže kdo má rád makovou chuť, vřele mu makové mléko za naši rodinu doporučuji. Ochutnejte ale a naciťte si tento nápoj sami.
![](https://jemneraw.cz/wp-content/uploads/2020/06/listecky_dolu-removebg-preview-297x76.png)
CO POTŘEBUJEME?
Ingredience na výrobu cca 800 ml makového mléka:
- 100 g máku (může být modrý, ale i bílý - mléko z bílého máku bude mít malinko oříškovější chuť)
- 800 - 1000 ml vody (když použijete jen 800 ml vody nebo méně, vyrobíte mléka méně, ale bude zase hustší, krémovější a smetanovější)
![](https://jemneraw.cz/wp-content/uploads/2020/06/listecky_nahoru-removebg-preview-1-297x76.png)
JAK NA TO?
1. Mák propláchneme a zalejeme odměřeným množstvím vody a necháme přes noc stát při pokojové teplotě. Zrnka máku budou sedat ke dnu nádoby. Směs můžete občas promíchat, není to ale nutné. Ráno bude tekutina našedlá, protože se z máku postupně uvolnil tuk. Nenechte se tím odradit!
TIP KDYŽ SPĚCHÁTE: Mák ani nemusíme namáčet, stačí ho zalít vodou a mixovat. Jen uvolnění látek z máku nebude tak kvalitní.
2. Umixujte směs voda+mák v mixéru / tyčovým mixérem. Mixováním máku se totiž do nápoje dostanou cenné látky. Nápoj bude pěnit, zesvětlá a dostane nakonec mléčně bílou barvu.
3. Přeceďte umixovanou směs přes:
- klasické jemné sítko, které slouží na přípravu sypaných čajů. Tekutinu v sítku stačí lehce promíchat lžičkou, aby filtrace proběhla rychleji. Ovšem trochu problém je s pomalostí takového cezení a proto doporučuji
- silonovou punčochu, která je nejlepší volbou pro cezení, protože je rychlejší a mák vám nepřeteče do nádoby a tekutina zůstane čistá.
- speciálně ušitý plátěný pytlík ve tvaru trojúhelníku, který nahradí kravské vemínko a podobně bezpečně se s ním cedí jako se silonkou.
NEDOPORUČUJI použít jen lněné plátýnko, protože vám většinou maková hmota někudy proteče do nádobky.
TIP: Pokud se Vám bude zdát, že struktura nápoje po prvním scezení ještě není dostatečně jemná, nebojte se scezení zopakovat.
![](https://jemneraw.cz/wp-content/uploads/2020/05/makovemleko-1200797-768x432.jpg)
Pokud potřebujete tělu ulevit od překyselení, rozhodně mléko nedoslazujte jakýmkoliv cukrem, vypijte ho jen tak neochucené. Případně si ho můžete dosladit s datlemi, které jsou zásadotvorné. Potřebujete-li více sladké, lze ho dosladit medem či rostlinným sirupem z datlí, agáve a třeba i neraw rýžovým. Našim dětem chutná varianta se skořicí, datlemi a s banánem.
Makové mléko vypijte nejlépe hned za čerstva, není dobré jej skladovat. Ale vydrží i den, dva v lednici, déle, ale určitě ne! A co se zbytkem? Vyluhovaný mák rovnou vyhoďte na kompost, je bez chuti a nezůstanou v něm vůbec žádné živiny.
![](https://jemneraw.cz/wp-content/uploads/2020/06/listecky_dolu-removebg-preview-297x76.png)
KATEGORIE RECEPTŮ
![](https://jemneraw.cz/wp-content/uploads/2020/06/listecky_dolu-removebg-preview.png)
JÁDRO JEMNÉHO RAW
- další kategorie receptů: OMÁČKY, POMAZÁNKY A PESTA, NÁPOJE, SVÁTEČNÍ JÍDLA a mnoho dalšího
- exkluzivní podpora pro VIP členy
- inspirativní týdenní jídelníčky
Jádro Jemné Raw
JIŽ BRZY!
![](https://jemneraw.cz/wp-content/uploads/2020/06/listecky_nahoru-removebg-preview-1.png)
E-BOOK ZDARMA
![](https://jemneraw.cz/wp-content/uploads/2020/06/listecky_nahoru-removebg-preview-1.png)
PŘÍBĚH JEMNÉHO RAW
![](https://jemneraw.cz/wp-content/uploads/2020/05/janamatasova-raw-1-1024x568.jpg)
Protože jsem tehdy nenašla recepty, které by vyhovovaly jemnějšímu trávení a jednoduchému přístupu k jídlu, tvořila jsem si své a postupně se z toho vylíhlo tzv. Jemné Raw: styl jemných kombinací a vnímání těla. ...číst dál
Přeji dobrou chuť!
A dejte vědět, jak vám pokrm lahodil, i jak se vám recept povedl 🙂 Budu ráda za vaši odezvu i zprávu a třeba i sdílení receptu s přáteli.
Pokud byste chtěli další čerstvé recepty, přihlaste se ke komunitě na Facebooku nebo k odebírání novinek.
Pokud si přejete naučit se, jak tu přírodu správně jemně nakrájet, smíchat, sušit, máčet, kombinovat, a jiné vychytávky, dejte mi vědět.
A jestli potřebujete vědět, kde si nakoupit kvalitní a zároveň cenově dostupné suroviny, napište mi, pošlu vám své tajné tipy 🙂