Makové mléko

Mák mi připomíná pohádku o makové panence a sladké usínání. Opium, které v máku je, působí jako uspávadlo a jeho účinky jsou známé odedávna. A tak se podle lidových pověr říká, že mléko z máku vyrobené, přivolává krásné sny. Ale pozor, makové mléko je úplně něco jiného než za odvar z makovic!

Makové mléko více než spánek posílí naše kosti a zuby a sníží překyselení v těle. Mák je totiž rostlina s nejvyšším obsahem vápníku (1400 mg/100g) - 12x více , než v mléce kravském. Mák je k tomu vysoce zásaditý, takže makové mléko vápník v těle udržuje tím, že pomáhá při překyselení organismu, které se jinak organismus snaží vyrovnat z vlastních zásob a vápníku v těle ubývá. Makové mléko je tedy i výbornou náhražkou kravského mléka.

Mák dál obsahuje 20% velmi kvalitní bílkoviny, 40 - 60% hodnotného oleje, velké množství vlákniny a je také významným zdrojem zinku, hořčíku a železa. 

Mák je v Čechách dostupnou místní plodinou a finančně vyjde mnohem příznivěji než jiné semínkové mléko.

Takže kdo má rád makovou chuť, vřele mu makové mléko za naši rodinu doporučuji. Ochutnejte ale a naciťte si tento nápoj sami.

CO POTŘEBUJEME?

Ingredience na výrobu cca 800 ml makového mléka:

  • 100 g máku (může být modrý, ale i bílý - mléko z bílého máku bude mít malinko oříškovější chuť)
  • 800 - 1000 ml vody (když použijete jen 800 ml vody nebo méně, vyrobíte mléka méně, ale bude zase hustší, krémovější a smetanovější)

JAK NA TO?

1. Mák propláchneme a zalejeme odměřeným množstvím vody a necháme přes noc stát při pokojové teplotě.  Zrnka máku budou sedat ke dnu nádoby. Směs můžete občas promíchat, není to ale nutné. Ráno bude tekutina našedlá, protože se z máku postupně uvolnil tuk. Nenechte se tím odradit!

TIP KDYŽ SPĚCHÁTE: Mák ani nemusíme namáčet, stačí ho zalít vodou a mixovat. Jen uvolnění látek z máku nebude tak kvalitní.

2. Umixujte směs voda+mák v mixéru / tyčovým  mixérem. Mixováním máku se totiž do nápoje dostanou cenné látky. Nápoj bude pěnit, zesvětlá a dostane nakonec mléčně bílou barvu.

3. Přeceďte umixovanou směs přes:

  • klasické jemné sítko, které slouží na přípravu sypaných čajů. Tekutinu v sítku stačí lehce promíchat lžičkou, aby filtrace proběhla rychleji.  Ovšem trochu problém je s pomalostí takového cezení a proto doporučuji
  • silonovou punčochu, která je nejlepší volbou pro cezení, protože je rychlejší a mák vám nepřeteče do nádoby a tekutina zůstane čistá.
  • speciálně ušitý plátěný pytlík ve tvaru trojúhelníku, který nahradí kravské vemínko a podobně bezpečně se s ním cedí jako se silonkou.

NEDOPORUČUJI použít jen lněné plátýnko, protože vám většinou maková hmota někudy proteče do nádobky.

TIP: Pokud se Vám bude zdát, že struktura nápoje po prvním scezení ještě není dostatečně jemná, nebojte se scezení zopakovat.

Pokud potřebujete tělu ulevit od překyselení, rozhodně mléko nedoslazujte jakýmkoliv cukrem, vypijte ho jen tak neochucené. Případně si ho můžete dosladit s datlemi, které jsou zásadotvorné. Potřebujete-li více sladké, lze ho dosladit medem či rostlinným sirupem  z datlí, agáve a třeba i neraw rýžovým. Našim dětem chutná varianta se skořicí, datlemi a s banánem.

Makové mléko vypijte nejlépe hned za čerstva, není dobré jej skladovat. Ale vydrží i den, dva v lednici, déle, ale určitě ne! A co se zbytkem? Vyluhovaný mák rovnou vyhoďte na kompost, je bez chuti a nezůstanou v něm vůbec žádné živiny.

KATEGORIE RECEPTŮ

JÁDRO JEMNÉHO RAW

  • další kategorie receptů: OMÁČKY, POMAZÁNKY A PESTA, NÁPOJE, SVÁTEČNÍ JÍDLA a mnoho dalšího
  • exkluzivní podpora pro VIP členy
  • inspirativní týdenní jídelníčky

Jádro Jemné Raw
JIŽ BRZY!

E-BOOK ZDARMA

Chcete začít s raw stravou? V tom případě mám pro vás připravený e-book, ve kterém vám prozradím několik základních kroků.

PŘÍBĚH JEMNÉHO RAW

Protože jsem tehdy nenašla recepty, které by vyhovovaly jemnějšímu trávení a jednoduchému přístupu k jídlu, tvořila jsem si své a postupně se z toho vylíhlo tzv. Jemné Raw: styl jemných kombinací a vnímání těla. ...číst dál

Přeji dobrou chuť!

A dejte vědět, jak vám pokrm lahodil, i jak se vám recept povedl 🙂 Budu ráda za vaši odezvu i zprávu a třeba i sdílení receptu s přáteli

Pokud byste chtěli další čerstvé recepty, přihlaste se ke komunitě na Facebooku nebo k odebírání novinek.

Pokud si přejete naučit se, jak tu přírodu správně jemně nakrájet, smíchat, sušit, máčet, kombinovat, a jiné vychytávky, dejte mi vědět. 

A jestli potřebujete vědět, kde si nakoupit kvalitní a zároveň cenově dostupné suroviny, napište mi, pošlu vám své tajné tipy 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.