PŘÍBĚH JEMNÉHO RAW

Povím vám o krásné cestě přírodního sebeuzdravování.

Milí přátelé, vítejte v příběhu Jemného Raw, 

které se u mě během osmi let vyklubalo, a které víc než o jídle je i o přístupu ke svému tělu i k přírodě. Jmenuji se Jana Matasová a jsem průvodkyní druhých na cestě při sebeuzdravování a sebepoznání.

Věnuji se profesionálně Holistické regresní terapiiSpirituální regresní terapií, díky níž pomáhám lidem poznat hlubší souvislosti o sobě samých a jemně rozplést uzly v jejich příbězích skrze vlastní prožitek síly a moudrosti. 

V osobním životě jsem šťastnou bytostí, manželkou, a maminkou.  Žiju život plný krásných lidí, přírody, radosti a naplnění. A také se cítím už několik let zdravá a plná energie, dokonce i bez výživových doplňků a honěním se za zdravím.

Jelikož cesta k Jemnému Raw byla mnohaletá a byla ovlivněna různými skutečnostmi, které shledávám za důležité vám sdělit, tak je tento příběh o vzniku Jemného Raw trošičku delší:) Proto v menu zde vedle textu vidíte názvy jednotlivých "kapitol" pro lepší orientaci.

Rozhodnutí ke změně

Stav vitality pro mě nebyl od začátku života běžný. Jako dítě jsem se cítila hodně unavená, omdlévala jsem , trpěla angínami, migrénami, silnými záněty spojivek, alergií na prach a pyl, celoroční rýmou, astmatem a ve čtvrté třídě jsem začla nosit brýle na dálku. 

V dospívání mě trápilo akné a každý podzim bronchitida s kašlem.  V šestnácti letech jsem se proto rozhodla uzdravit. 

Tehdy mě ovlivnila slova Tomáše G. Masaryka: “Kdyby to bylo po mém, hleděl bych se obejít bez doktorů; ale neumí-li se nikdo starat o své zdraví sám, o toho se musejí starat lazebníci.” …."Být samostatný, být samosprávný a soběstačný, to právě znamená nežádat od druhého, aby ti dával, co můžeš a máš dělat pro sebe sám."

První kroky na cestě ke zdraví

S rozhodnutím mi vstupovaly do cesty informace skrze knihy i lidi. Začla jsem tedy studovat výživu a knihy o zdraví, které domů nosila maminka.

Nějaký  čas jsem praktikovala i makrobiotiku, ale protože mi tehdy systém jing, jang nepřišel jednoduše praktický a uchopitelný, nepokračovala jsem v něm.

Tou dobou mi do života vstoupila jóga a vegetariánský spolužák a tím i možnost opustit zvyk jezení masa. S masem jsem opustila i rafinovaný cukr, omezila solení a mléčné výrobky. Studovala jsem i psychosomatiku a vliv mysli na tělo.

Změna stravy  i přístupu k sobě mi výrazně pomohla. Zmizelo mi astma i protivně svědící alergie na prach a pyly, významně se snížilo množství migrén, kterými jsem trpěla od dětství několikrát měsíčně.  

S ájurvédou

Kolem třiceti let se mi stala blízkou ájurvéda, která mě poučila o významnosti trávení, podpořila důvěru v chutě, tělo a přirozenou vnitřní moudrost, která nás ladí na zdraví. Díky ní jsem do života vpustila sladkou chuť na úrovni těla i duše.  Začla jsem vnímat mnohem více své tělo než dřív a jít více podle něj než podle vitamínových rad. Zažila jsem poprvé radost z krásně čisté pleti bez akné i více síly v těle. 

Spolu s jógou mi ajurvéda výrazně pomohla v přelomovém a těžkém období, kdy jsem třikrát za sebou potratila, ale i prošla vnitřní proměnou, která mi umožnila stát se mámou. 

Samozřejmě jsem jako vegetariánka neustále čelila starostlivým poznámkám okolí: Prý potrácím, protože nejím maso. Ironií bylo, že právě během těchto tří “potrácivých” těhotenství jsem maso z přejatých obav okolí jedla.  

Nakonec jsem se rozhodla jít úplně svou cestou a nechat se vést svým srdcem i hlasem těla.  Tehdy jsem na sobě pracovala na tělesné, emocionální, duševní i duchovní úrovni. Podobně do všech vrstev našeho bytí provázím druhé i při Holistické regresní terapii.

Vegetariánství mi stačilo

Teprve když jsem se vrátila  k úplnému vegetariánství a k radosti v sobě, prožila jsem nádherné těhotenství a porodila zdravou dcerku. Děkuju stále za ten příběh s jasným ukazatelem, že problém s sebou nese i nalezení řešení. Nemoc jen sděluje, že je někde díra, která potřebuje opravit, zacelit. 

Po porodu prvorozené dcerky mě při intenzivním kojení přepadala velká únava a vyčerpanost, kterou mnohé maminky znají. Horší byl návrat nesnesitelných migrén se zvracením, o kterých jsem si myslela, že jsem si je vyléčila. Trápily mě každý měsíc, ajurvédské bylinky nepomáhaly, a tak jsem vyslala do éteru žádost o pomoc! Kolem mě zakroužilo vitariánství ale přišlo mi, že vegetariánství mi stačí. Když jsem viděla kamarádku chroupat k obědu syrový zeleninový salát, říkala jsem si: “To by nebylo určitě nic pro mě!” 

Od zmrzliny k raw

Jenže za rok, při druhém těhotenství,  jsem se musela smát sama sobě.  Změnilo se mi úplně naladění těla a přepadaly mě neuvěřitelné chutě právě na syrové čerstvé saláty. Současně starší dcerka začala hojně vyžadovat mražené sladkosti.

A tak jsem se začala pídit po nějakém receptu na zdravou domácí zmrzlinu. Na internetu mi cvrnklo přes nos video jednoho německého tatínka, který připravoval svým pěti dětem raw banánovou zmrzlinu. Vyzkoušela jsem ji. Její smetanová konzistence a příchuť byla kouzelná.

Sledovala jsem i jeho další videa  a zkoušela jiné raw speciality.  Kupodivu mi všechny chutnaly a dodávaly mi energii, kterou jsem při kojení dcerky nezažila!  K vitariánské cestě tedy nepřímo přispěly i děti.

Svět syrových chutí

Krůček po krůčku jsem objevovala nový “zapovězený” přírodní svět  syrových chutí ovoce, zeleniny, semen a ořechů, ale i divokých bylin a donce i pár hub. Překročila jsem tak pomyslné hranice doporučení některých ajurvédařů jíst hlavně vařené a opustila poslední omezení v důvěře ve vlastní vedení. Tedy po období zkoušení rad z různých stravovacích systémů a občasnému podléhání vitamínové a doplňkové mánii jsem se vrátila zpět ke svému stále přítomnému výživovému rádci: k moudrosti těla a s ním i k moudrosti přírody.

To že, lidé začali jíst opět syrové přírodní jídlo a že se tu objevil raw styl, vnímám jako vlnu vědomí, která nám přišla připomenout, jak je oheň v přírodě vzácně zastoupený a že je potřeba zacházet s ohnivou energií se střídmostí. Jakoby nastal čas na ochlazování a zpomalování, objevování našeho vnitřního ohně, i toho, jak s ohněm vyváženěji zacházet. 

Nové pocity v těle

Můj jídelníček i život se postupně začal měnit. Cítila jsem v těle takovou energii, že  jsem už  nemusela jako běžná kojící matka během dne pospávat. Zlepšil se mi zrak a hlavně mi zmizely těžké migrény, kvůli kterým jsem každý měsíc prozvracela dva dny. 

Rozhodla jsem se, že budu jíst 100 % syrovou stravu. Bohužel rozhodnutí padlo na pozdní podzim – tedy těsně před obdobím, kdy je přísun čerstvého ovoce a zeleniny méně a kdy přichází chuť na zemité, hutné a zahřívající jídlo. A také změně jídelníčku kojení moc nepřálo, jelikož jsem hubla a trávení bylo citlivější, takže se mi nadýmalo snadno bříško a měla jsem poprvé v životě zácpu. 

Jenže syrové jídlo mi dodávalo tolik příjemné síly, že jsem nakonec vytrvala i přes malé překážky, které se současně objevily.

Co mě u raw udrželo a z velké části stále drží, i když si dopřeju i to neraw

I přes počáteční problémy jsem se nenechala odradit. Nastudovala jsem si informace o trávení a trochu „překopala“ své stravovací návyky a upravila kombinace potravin. Najednou se všechno urovnalo. Uvědomila jsem si, že není důležité jen co a kolik toho sníme, ale i proč a jak jíme, tedy v jakém jsme psychickém rozpoložení. Když vás třeba bolí duše a hlavou se honí bolavé myšlenky, nebo jste ve stresu, snáze podléháte různým chaotickým chutím a jíte, i když je třeba tělo syté.

U raw jídla mě udržela úžasná vitalita v těle, kterou jsem potřebovala při kojení a péči o dvě malé děti, a kdy jsem ocenila, že se mi tělo snadno samo a rychle regenerovalo, třeba právě v období nemocí. 

Dnes už ani nemarodím, jen když třeba zažívám těžší období, cítím únavu, a velmi vzácně i bolest hlavy vše se urovná během dne.

S raw jídlem zůstávám, protože mi vyhovuje, pomáhá mi z velké části být celý rok zdravá, a tak i pořádně žít. Když to cítím dopřeju si i to neraw. Manželovi a dětem vařím vegetariánská teplá jídla a dávám jim vše, co mají rádi.  Svou rodinu a okolí pouze inspiruji. Dětem chutná  hlavně sladké raw.

Protože jsem tehdy nenašla recepty, které by vyhovovaly jemnějšímu trávení a jednoduchému přístupu k jídlu, tvořila jsem si své a  postupně se z toho vylíhlo tzv. Jemné Raw: styl jemných kombinací a vnímání těla.

Důležité hodnoty Jemné Raw stravy

  • lehce se tráví a je příjemné pro tělo
  • je chutné tak, že nahradí i tradiční jídla
  • snadno zhotovitelné z dostupných ingrediencí
  • finančně přijatelné
  • mohou se jíst po celý rok, doma i na cestách
  • přírodní a vlídné k přírodě, jak to jen jde 

Naučila jsem se uspokojit chutě navyklé na tradiční pokrmy, které vámi na přechodu k něčemu novému cloumají a vyžadují vhodnou náhradu.  Vyřešila jsem i situace, kdy občas potřebujete ladit s druhými u svátečního stolu nebo chcete druhé pohostit a obohatit jejich zážitky o to jiné energetizující jídlo.

Vzniklo Jemné Raw

Vyzkoušela jsem a vytvořila mnoho povedených i nepovedených raw jídel , ale přeci jen větší množství lahůdek, kterými jsem pohostila sebe, svou rodinu i řadu přátel, od nichž  jsem dostala mnoho impulsů k sepsání receptů a zkušeností.  

A tak z osobní desetileté praxe vyrostlo Jemné Raw -  veganský a jednoduchý styl vyživování se, který je jemný k přírodě a tělu. Tvoří ho v základu ovoce, zelenina, oříšky a semínka. Jedinečný je ve skladbě receptů, které jsou tvořené jednoduše podle principu minima ingrediencí, v kombinacích které jsou lehce stravitelné a které si vystačí s jednoduchou výbavou v kuchyni a třeba i bez elektriky. 

A k Jemnému raw se r. 2022 přidala i bylinková Ditka

Celý projekt byl do roku 2020 takový schovaný v šuplíku a jen trochu vykoukl ven v podobě těchto webovek. V létě 2022 jsem dostala díky Setkání spojených srdcí opět chuť vyjít s Jemným raw více ven a na podzim se ke mne přidala i Ditka.

Tak nám držte palce! Věříme, že to bude stát za to.

A máte-li chuť Jemné raw podpořit, napište, přidejte se ke skupině a komunitě na Facebooku, Instagramu či nás podpořte koupí dobrot, sdílením článků či přímo na setkáních.

Jemné Raw následuje intuici, naši vnitřní moudrost a hlas těla, které nejlíp zná naše jedinečné potřeby. A právě teď se také klube JÁDRO Jemného Raw
přímo pro vás. Připravuji v něm následující:

  • inspirativní VIP recepty na jednom místě přehledně a pohromadě

  • inspirativní plány pro každodenní jídelníček

  • kurzy postavené na praktické zkušenosti

  • podporu na stejné vlně

Chcete více informací?

Zajímá-li vás hlubší ponor do světa Jemného Raw už teď, napište nebo si proklikněte pro víc informací sem.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely vyřešení vašeho dotazu.

Anebo byste už rádi rovnou jemně začali? 🙂

V tom případě mám pro vás připravený e-book, ve kterém vám prozradím několik základních kroků, jak s raw stravou začít.

7 kroků, jak začít s raw rostlinnou stravou (příjemně a lehce)

E-book ke stažení zdarma!

- VÍCE INFO -