Jarní salát Pučálka
Pučálka je tradiční jarní a hlavně velikonoční staročeské jídlo, která se původně připravovala tak, že se v široké nádobě zalil hrách na dva prsty vlažnou vodou a nechat se stát dva dny na teplém místě, až napučel. Potom se slila přebytečná voda, jen tak, aby byl hrášek vlhký. Po třech dnech už měl hrášek klíčky. Takto připravená pučálka se nejčastěji zprudka opékala na rozehřátém másle v pánvi. Jedla se solená a pepřená, ale také na sladko s rozinkami, případně s medem a skořicí.
V nové jemné raw podobě naklíčený hrách ponecháme syrový a ochutíme si ho jinak. Vznikne nám velice chutné hlavní jídlo nebo salát k večeři, a to třeba hned v několika variantách.
CO POTŘEBUJEME?
Rozkvetlá pučálka
- pampelišky a sedmikrásky (místo vajíčka)
- popenec (nakrájet nadrobno)
- ptačinec žabinec
- pažitka (ředkvičky na proužky)
Pučálka se zelím
- kvašené bílé zelí (lze i červené) a hodně majoránky
Ochucení podle chuti a intuice:
jemně pepře, citronová šťáva nebo jablečný ocet, rozmačkaný stroužek česneku, sůl, popřípadě majoránka, nebo avokádo pro tučnou variantu
ABSENCE OLEJE: Klasický olej v receptu chybí úplně pro nejlepší stravitelnost.
TUČNÁ VARIANTA: Velmi chutné a stravitelné je pěkně zralé avokádo. Dobrý je i kokosový panenský olej. Vyzkoušejte sami, co vám radí tělo:)
JAK NA TO?
Hrách namočíme přes noc a klíčíme dva až tři dny v misce vody. Proplachujeme ho ráno a večer.
Potřebné zelené lístky nakrájíme, česnek najemno nastrouháme či rozmačkáme, ingredience smícháme a dochutíme. Obě varianty můžeme kombinovat.
Kvašené zelí se ke klíčenému hrachu výborně hodí. Výborná je i varianta s ředkvičkami.
TIPY NA NÁHRADU KLASICKÉ PUČÁLKY: Velice chutné je jemnější cizokrajné klíčené mungo.
Nestíháme-li klíčit, můžeme mungo i hrách nahradit mraženým hráškem, který zalijeme horkou vodou, takže se hrášek rychle rozmrazí a oteplí. Můžeme ho lehce dohřát v teplé vodě.
KATEGORIE RECEPTŮ
JÁDRO JEMNÉHO RAW
- další kategorie receptů: OMÁČKY, POMAZÁNKY A PESTA, NÁPOJE, SVÁTEČNÍ JÍDLA a mnoho dalšího
- exkluzivní podpora pro VIP členy
- inspirativní týdenní jídelníčky
Jádro Jemné Raw
JIŽ BRZY!
E-BOOK ZDARMA
PŘÍBĚH JEMNÉHO RAW
Protože jsem tehdy nenašla recepty, které by vyhovovaly jemnějšímu trávení a jednoduchému přístupu k jídlu, tvořila jsem si své a postupně se z toho vylíhlo tzv. Jemné Raw: styl jemných kombinací a vnímání těla. ...číst dál
Přeji dobrou chuť!
A dejte vědět, jak vám pokrm lahodil, i jak se vám recept povedl 🙂 Budu ráda za vaši odezvu i zprávu a třeba i sdílení receptu s přáteli.
Pokud byste chtěli další čerstvé recepty, přihlaste se ke komunitě na Facebooku nebo k odebírání novinek.
Pokud si přejete naučit se, jak tu přírodu správně jemně nakrájet, smíchat, sušit, máčet, kombinovat, a jiné vychytávky, dejte mi vědět.
A jestli potřebujete vědět, kde si nakoupit kvalitní a zároveň cenově dostupné suroviny, napište mi, pošlu vám své tajné tipy 🙂