Zelené potěšení
Tuto brokolicovou pomazánku/pesto jsem vymyslela před lety časně zjara v době plné jarní svěží zeleně a rostoucího medvědího česneku. I když mi syrová brokolice předtím nijak chuťově neokouzlovala, najednou jsem na ni dostala velkou chuť. A vůbec na vše zelené. Moje tělo potřebovalo tuto barvu jako příroda kolem.
Mimo jiné jsem se dozvěděla od mých přátel, že zelená barva je podle čínské medicíny barva jater a právě na jaře je dobré játra posilovat. Tahle informace, jen potvrdila přesnost volání těla. Jste-li tedy naladěni na zelenou, vychutnejte si tuto lahůdku se mnou.
Výborná je s méně známou kadeřavou kapustou, tedy kadeřávkem, který mi roste na zahradě i přes zimu a zelené listy nám dává i úplně časně zjara, když se vše ostatní teprve klube v zemi.
CO POTŘEBUJEME?
(1 hrnek = cca 250 ml)
- 3/4 hrnku mandlí
- 1 hrnek brokolice vrchovatě
- 1-2 hrnky čerstvých listů špenátu nebo kadeřávku
- 1/2 hrnku řapíkatého celeru - cca 2 tyče
- hrst bazalky (1-2 hrsti medvědího česneku)
- malý stroužek česneku
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl
- pažitka a sedmikrásky na ozdobu
JAK NA TO?
Brokolici, pórek, listy nakrájíme a všechny ingredience umixujeme. Dochutíme solí, citronovou šťávou.
A jak tuto lahodnou svačinu, pohoštění či večeři podáváme k jídlu? Mažeme ji na plátky cukety, okurek, nebo na listy kadeřávku, medvědího česneku či ledového salátu. Můžeme ji nabírat jako pesto na řapíkatý celer, kousky okurek. Ozdobíme pažitkou, kvítky.
Je výborná s kysaným zelím.
TIPY PRO PÁLIVOU VARIANTU: Přidejte k česneku kousek pórku, třeba i nakrájený nadrobno. Ale pozor: pórek docela pálí. Aź po uležení, už není pálivost tak intenzivní.
KATEGORIE RECEPTŮ
JÁDRO JEMNÉHO RAW
- další kategorie receptů: OMÁČKY, POMAZÁNKY A PESTA, NÁPOJE, SVÁTEČNÍ JÍDLA a mnoho dalšího
- exkluzivní podpora pro VIP členy
- inspirativní týdenní jídelníčky
Jádro Jemné Raw
JIŽ BRZY!
E-BOOK ZDARMA
PŘÍBĚH JEMNÉHO RAW
Protože jsem tehdy nenašla recepty, které by vyhovovaly jemnějšímu trávení a jednoduchému přístupu k jídlu, tvořila jsem si své a postupně se z toho vylíhlo tzv. Jemné Raw: styl jemných kombinací a vnímání těla. ...číst dál
Přeji dobrou chuť!
A dejte vědět, jak vám pokrm lahodil, i jak se vám recept povedl 🙂 Budu ráda za vaši odezvu i zprávu a třeba i sdílení receptu s přáteli.
Pokud byste chtěli další čerstvé recepty, přihlaste se ke komunitě na Facebooku nebo k odebírání novinek.
Pokud si přejete naučit se, jak tu přírodu správně jemně nakrájet, smíchat, sušit, máčet, kombinovat, a jiné vychytávky, dejte mi vědět.
A jestli potřebujete vědět, kde si nakoupit kvalitní a zároveň cenově dostupné suroviny, napište mi, pošlu vám své tajné tipy 🙂