Nápad podělit se s ostatními o své Jemné raw stravovací objevy jsem v září 2022 krapet rozhýbala, přestože jsem se paradoxně celé léto nikam nehnula, jelikož dva měsíce potřebovalo moje auto opravovat a opravoval se i dům a bylo potřeba být doma.
Přišlo mi proto zázračné, když stojaté vody naší vesnice i mého letního života rozproudily dvě hudební události konající se pouhých pět minut od domu, kde bydlím. V průběhu dvou víkendových Setkání spojených srdcí tu hráli: Mantrovníci, Vojta Violonist a Mirith, Zdeněk Bína z -123 minut, Fousáč, Tranzan, Marie Tilšarová, Veronika Diamantová, Marco Frangos, Susan Lunaries…
Setkání spojených srdcí nebylo pouze hudebním zážitkem, nýbrž poskytovalo i spoustu výživy přátelské i zemitě vegetariánské a jemně čajové, taneční, jógové i umělecké – výtvarně zruční lidé tu pro-dávali svá nádherná rukodělná díla – oděvy, ozdobné šperky, řezbářské výrobky… nebo připravili dílničky pro ostatní.
Na prvním červencovém Setkání jsem poprvé poznala skupinu hudebníků a milých lidí, kteří festival tvoří. Věnovala jsem se tu hlavně vychutnávání hudby a rozhovorům s novými lidmi i s přáteli, které jsem po letech nečekaně na půdě naší vesnice díky festiválku potkala.
Na druhém zářijovém Setkání jsem úplně poprvé v životě prodávala ve stánku a pochopila, že toho je trochu víc, co si musí stánkař zajistit, aby se s tím, co se prodává, přinesla i klidná a dobrá atmosféra.
Poprvé, kromě přátel a rodiny, ochutnali i neznámí lidé mé Jemné raw pohankové sušenky Bohanky (opravdu sušené : – ), jablečné i švestkové a makové záviny, flapjacky, lněné placičky a čerstvé zeleninové saláty z naší malé zahrádky.
Přispěla jsem malým zlomkem z raw kuchařské dílny, protože připrava všeho potřebného k prodeji proběhla velmi krátce během necelých dvou dní. Plánovala jsem původně jet i na SenZenové setkání s Oldřichem Janotou a pobýt na festivalu jen jeden den. Jenže Oldřich Janota zrušil účast na SenZenu plus pořád mi chyběl dopravní prostředek a současně začali přicházet smsky od přátel s prosbami o přespání. Ukázalo se, že toto léto budu nejvíc doma a Setkání spojených srdcí 2. prožiji naplno. K tomu mi přišel nápad udělat krok do světa s Jemným raw a zkusit stánkařit.
Na festivalu jsem si uvědomila i vyzkoušela, že: Chci-li dávat velké množství nápadů dál, je dobré to dělat po troškách kontinuálně, nečekat až bude víc prostoru, protože každá kapka radosti, kterou můžu přispět do tohoto světa, se počítá a tvoří větší píseň radosti jako každá nota a pomlka v hudebním díle, když jsou v radostném poměru. Nebo jinak: každý krok, i ten mrňavý a ne vždy ladný, tvoří tanec života.
Prodávala jsem mezi prodejci vegetariánských lahůdek i sladkých raw i neraw kuliček. A celou dobu jsem se ze svého stánku dívala na řezbářskou Jakubovu Sdílnu s okouzlujícím dřevěným nápisem.
Jakmile hudební festival končil, a došlo na balení stánků, běžela jsem si sem do Jakubovo Sdílny rychle koupit taky tu parádní dřevěnou misku, se kterou ke mně přicházeli lidé pro salát, placky, záviny, raw zelené chipsy, sušenky…
Už jsem se nedivila, proč každý tak dlouho u Jakubova stánku stojí. Zírala jsem taky pěknou chvíli na tu dřevěnou nádheru. Ruce si je s radostí ohmatávaly.
Výběr misky nebyl snadný. Jakub mi celou dobu tiše fandil k dobrému rozhodnutí, které jsem odlehčila myšlenkou, že placičky, salátky, záviny a dary země v každé z nich budou vypadat a chutnat lahodně.
Cítím stále vděčnost za podporu a pomoc při mém prvním stánkovém prodeji a minikrůčku přinést Jemné raw do světa, která přišla od přátel i majitelů krásných prostor, v nichž se setkání uskutečnilo, ale také od všech milých lidí, kteří si u mě raw dobroty kupovali.
A vznikla otázka: „A budu pokračovat i další léto…?
„Ne. Ta pauza nemůže být už tak dlouhá, jen proto, že toho je tolik.“
A tak přemýšlím a ptám se v duchu sebe i vás ( protože Jemnému raw opravdu moc pomůže znát odpovědi):
1. Co si myslíte o mé tvorbě – tedy o Jemném raw?
2. Pro koho si myslíte, že by byla vhodná?
3. Co byste rádi na příštím setkání nejen Spojených srdcí, ale i vůbec ve svém životě nejraději jedli?
Sladké záviny, sušenky, dortíky, flapjacky? Slané placky, chipsy, salátky?
4. Přejete si poznávat nové stravovací a kuchařské možnosti a inspirovat se nápady vzešlými z lásky k tělu, k přírodě a jednoduchosti? Co byste se potřebovali naučit, aby byl Váš jídelníček blíže přírodě a vhodnější pro vaše tělo?
5. Jak byste chtěli, aby se k vám Jemné raw stravování přiblížilo? Naživo offline či virtuálně online? Kurzem? Kuchařkou s recepty? Nebo přímo zhotovením nějakých dobrot či sestavením menu pro vás či pro vaši akci…?
Budu ráda za vaše odpovědi, reakce, nápady,.. Prosím, napište mi je rovnou sem.
Těším se na setkání s vámi nejen na Setkání spojených srdcí, anebo jinde: třeba i na kurzu u mne, na Vaší akci, při osobní konzultaci nebo ve virtuální Jemné raw skupině na facebooku.
Děkuji za případou podporu, radu, pomoc a sdílení 🙂
Jana Máta Sova + Jemné raw