Kadeřávek neboli kadeřavá kapusta (latinsky: Brassica oleracea convar) je velmi otužilá plodina. Je dokonce odolnější než brokolice či růžičková kapusta a jeho listy můžeme sklízet po celou zimu. Kapusty kadeřávky poskytují zelené listy od zimy až do jara, kdy je jiné čerstvé zeleniny málo.
Kadeřávek patřil v lidské historii k velmi často pěstovaným druhům. Již staří Římané pěstovali několik typů kapusty podobných botanickému druhu Brassica oleracea, který roste na západním pobřeží Evropy. Kadeřávek doporučoval už císař Nero svým vojákům, neboť údajně podporovala jejich chrabrost. Zřejmě již tenkrát bylo známo, že poskytuje organismu totální vzpruhu.
V Anglii používané jméno keltského původu „kale“ je odvozeno od latinského slova „caulis“, kterým Římané popisovali kapustu. První záznam o výskytu kadeřávku v Americe pochází z roku 1669, ale předpokládá se, že byla dovezena již dříve.
Máme tedy na výběr zelené nebo karmínové odrůdy. Zelené vypadají lépe na talíři, ty fialové zase na záhonu.
Kadeřávek je velmi vhodné mít jako zimní zeleninu na zahradě nejen pro jeho chuť, ale i krásu. Lze ho pěstovat i na balkoně, ale tam si ho přes zimu už tolik neužijeme.
Krásu kadeřávku v pozdním podzimu a v zimě si velmi rychle na své zahradě zamilujete, takže estetický cit velí nesklízet a zápasí s chutí, proto trhám vždy jen pár listů a pěstuji jich raději hodně.
I když si kadeřábek předpěstovávám kvůli plžům už od března a sázím ho v květnu na záhony, hodná doba na zasetí kadeřávku přímo na záhon je právě květen a lze ho zasít ještě i do poloviny června, takže máte-li zahrádku, neváhejte s jeho pěstováním. A nemáte-li, navštivte farmářské trhy, určitě ho tam někdo mít bude.
Listy kadeřávku vám díky své tuhosti vydrží čerstvé poměrně dlouho. Uchovávejte ho vždy v lednici, nejlépe v papírovém sáčku, aby listy neovadaly. Použijete-li plastový sáček, nechte ho otevřený, aby případná nadměrná vlhkost nezpůsobila hnití. Takhle můžete listy kadeřávku uchovat i týden.
I když kadeřávek také dlouho neskladujte, přestože mu svědčí být v chladu, delší uchovávání v lednici vede k jeho zhořknutí, tedy opačnému efektu než tomu je u neutržené rostliny, které mráz svědčí a chuť zjemňuje.
Listy kadeřávku jsou za syrova výborné do mixů nasladko i naslano, do polévek, placek, i jako zelená příloha, nebo do čerstvých salátů. Dobře se snáší s ořechy, ovocem.
Pokud chcete co nejlépe využít všech výživových předností této na pohled skromné zeleniny, neváhejte ho přidat i do doma vyrobených nápojů a džusů, opět vás překvapí příjemná neutrální chuť po rozmixování.
Nepoužíváme nažloutlé, tvrdé a nečerstvě vypadající listy. V syrové kuchyni je dobré listy zbavit košťálů a tyto tvrdé části je lepší hodit do kompostu. Jinak je možné je použít v teplé kuchyni vařené.
Kadeřávek je za syrova přímo výborný, a jeho listy přešlé mrazem jsou v zimě a na jaře obzvláště lahodné, a umožňuje nám užít si i v zimním období jeho čerstvé listy v salátu. Zvláště mladé listy kadeřávku a černé odrůdy jsou jako stvořené pro přípravu salátů.
Ochutnejte kadeřábek třeba s jarním Zeleným potěšením.